Betekenisvolle gesprekken in het onderwijs

Wat was het mooi om te zien en te horen dat veel scholen hun “plan B” klaar hadden liggen voor het geval er een tweede lockdown zou komen. Het online onderwijs op de meeste scholen was binnen 1 of 2 dagen geregeld. Een knap staaltje samenwerken en organiseren door docenten, schoolleiding en oop.

 

En nu is het kerstvakantie. Even eruit, andere dingen doen, bijkomen en in januari met goede moed weer aan de slag.

Welke betekenis geef jij aan de start van 2021 op jouw school? Dat er niet gezoend zou gaan worden op de eerste schooldag na de kerstvakantie was al langer duidelijk. Dat ontmoeten, verbinden en de kracht van samen zich online zouden moeten voltrekken, weten we pas sinds 14 december. Online open dagen staan voor de (digitale)deur. Nog een half schooljaar te gaan vol kansen, onzekerheden, extra herkansingen voor eindexamenkandidaten. Hoe trappen jullie af op 4 januari?

Er zijn altijd dingen die gezegd moeten worden aan het begin van het jaar. Zeg ze. Geef context en richting. En ga dan een stapje verder. Creëer een gelegenheid waarbij jouw team, jouw docenten echt contact met elkaar kunnen maken en een betekenisvol gesprek hebben met elkaar.

Kies een onderwerp waar iedereen in jouw team wel iets mee heeft. Kies een eenvoudige structuur die ervoor zorgt dat mensen hun gedachten kunnen delen, naar elkaar kunnen luisteren, energie krijgen van de inzichten die gedeeld worden en zin krijgen om actie te gaan ondernemen. Zoom, Google-meet en MS-teams hebben inmiddels allemaal een breakout-functie, dus qua techniek heb je de wind in de rug. Het gesprek kan over van alles gaan. Neem vooral contact met ons op om te sparren over een onderwerp en een manier van vragen stellen.

Bij soul.com hebben we al vroeg in 2020 besloten om te luisteren naar Churchill’s “never waste a good crisis”. We hebben wereldwijd inmiddels duizenden gesprekken gefaciliteerd en mogelijk gemaakt in bedrijven, in het onderwijs en onder vrienden over de veranderingen door corona en door de lockdowns. En over de impact en kansen die deze situatie met zich meebracht. De gesprekken zorgden voor verbinding, hoop en de wens om actie te ondernemen.

Download de handleiding voor (online) betekenisvolle gesprekken